maanantai 2. joulukuuta 2013

TYÖHUONE - ennen ja jälkeen

Ihanaa ja aurinkoista joulukuun alkua!Heti alkuun muistutus kaikille autoilijoille: hankkikaa lukkosulaa.Meillä oli nimittäin maanantai aamun kunniaksi melkoinen sirkus, koska sitäpä ei tälle talvelle oltu ehditty ostaa....Piristystä viikkoon tuo kuitenkin eilen loppuun tehty työhuoneen remontti.

Työhuoneen remontti odotti vuoroaan pari vuotta,sillä huone on ollut vähäisimmällä käytöllä eikä toisaalta ollut mitenkään akuutti asia.Pientä stailausta se toki edelleen vaatii,sillä etenkin sininen nojatuoli ja  väärän sävyiset verhot riitelevät seinäpintojen kanssa, mutta kaikki aikanaan.Pääasia,että seinäpinnat ovat nyt kunnossa, sillä muutosta ne vaativatkin - vai mitä?

ENNEN KUVAT:

Kuva on ehkä aavistuksen todellisuutta tummempi,mutta eiköhän se kirjavan masentava totuus tästä kuitenkin valkene
Neulontanurkkaus
Sekä keinutuoli että pikkulipasto ovat muuttaneet meille käytettyinä.Molemmat ovat tuunattuja,mutta pöydän oli petsannut jo edellinen omistaja 
Työhuone on malliltaan pitkä ja kapea, mikä on tehnyt huoneen sisustuksesta melko haastavaa.Lopulta päädyimme tapetoimaan yläkerran ylijäämätapetilla kirjahyllyn taustan, ja katkaisimme sille huoneen. Se osottautui toimivaksi ratkaisuksi, ja saimem jaettua työtilaa itsellemme.
Vanhoista Turun Sanomista (vuodelta 1943) kehystetyt taulut ovat kotimme suosikki elementtejä.

Kahdeksan vuotta vanhan nojatuolin pinta on vielä todella hyvässä kunnossa,mutta väritys kaipaa hieman päivitystä

Yllä oli siis hieman kuvia lähtötilanteesta. Vaikka kaikki sujui lopulta hyvin, niin yritystä ja erehdystä riitti - kuten aina remonteissa...

Alakerran päätyseinän maalaaminen oli täydellinen esimerkki "Yrityksestä & erehdyksestä",sillä ensimmäisen maalikerroksen jälkeen seinä oli kirjavampi kuin maailman kartta.Puolentunnin työksi arvioitu maalausurakka venyi lopulta puolipäivää kestäväksi projektiksi....Ensimmäinen maali oli aiemmin itselleni tuntematon "Reg"-maali,joka mainoksen mukaan on sopiva vaativankin maalaajan tarpeisiin.Ilmeisesti olen vaativaakin vaativampi  maalaaja,sillä ainoa mitä sain aikaan oli järkyttävä sotkua.Alla oleva kuva kertoaa enemmän kuin tuhat sanaa...

Tämäkin kuva on aavistuksen todellisuutta tummempi, jotta kirjavyys tulee paremmin esille 
Kaiken lisäksi reunoja varten hankittu ensimmäinen pensseli osottautui katastrofiksi,kun sudin karvat alkoivat yksitellen irrota maaliin (note yourself: ei enää ikinä halpoja pensseleitä!) - paniikki oli valmis!Ensimmäisenä lähdimme kauppaan hakemaan uudet työvälineet,mutta muutosta ei tapahtunut.(tässä vaiheessa aloin myös kyseenalaistaa omia remontointitaitojani) Väri oli jotenkin outo (ei muistuttanut lainkaan haettua) eikä maali peittänyt laisinkaan pientä plaklattua kohtaa.Voin suoraan myöntää,etten ole mikään maalarimestari,mutta yleensä saan purkillisella maalia kuitenkin kohtuullisen lopputuloksen.

No...koska väri loppui kesken ensimmäisen maalauskerran jälkeen, ei auttanut kuin marssia jälleen kerran kaupaan.Tälläkin kertaa meille tarjottiin ensin samaa maalia,mutta olin jo etukäteen päättynyt palata tuttuun ja turvalliseen Tikkurilan Jokeriin,jolla on maalattu kodin muut seinäpinnat.Lievää jännitystä oli ilmassa kun aloin sutia uutta purkillista seinään ja mitä tapahtui...väri oli se mikä piti,maali levittyi tasaisesti (vaati toki kaksi kerrosta) ja plaklattu kohtakin pettyi.Voin kertoa,että tunnelma oli vähintääkin helpottunut....ja usko omiin taitoihin alkoi myös palata.

Missä aluksi meni siis pieleen?Toki ensin oli väärät välineetkin,mutta oikeastaan mieleen tulee kolme eri vaihtoehtoa A) oma maalipurkki oli jostakin syystä maanantaikappale... (epätasainen pinta & huono peittävyys?) B) sävytyksessä tapahtui jotain (sävy ei vastannut haluttua) C) maali ei vaan sopinut seinäpintaan (joka kylläkin oli tavallinen levypinta).Syy jäänee mysteeriksi,mutta pääasia,että seinä on kunnossa eikä nuo taloudelliset tappiot olleet mitenkään huomattavia

Seuraava paniikin paikka iski perjantai iltana, kun aloimme pätkiä tapetteja sunnuntaita varten.Äly ja Väläys olivat nimittäin olleet ostoksilla...olimme kaupassa laskeneet, että tapetit riittävät reilusti neliöihin (10 x 0,53 x 6 = on enemmän kuin riittävästi),mutta miten kävikään...Kaupassa ei juolahtanut mieleen, että tapetithan laitetaan kokonaisina seinään, joten kun huone korkeus on 2,55, ei 10m taperista tule kuin 3 palaa.Ja taas iski stressi...Jälleen kerran kotihaltijat (tai joulutontut) olivat meidän puolella, sillä ensimmäistä rullaa leikatessa huomasimme, että rulla olikin aavistuksen verran yli 10 metriä pitkä. Niinpä viimeiset rullat leikattiin todella naftisti (listan allehan se vajaus jää), ja lopulta tapettia jäi jopa reilusti yli.

Myös tapetointi vaiheessa alkoi nousta hikeä pintaan,vaikkakin itse olikin lähinnä päällekatselijana paikalla puolisoni & isäni hoitaessa työn.Uudet tapetit laitettiin vanhojen päälle,mikä ei sinänsä ole mitenkään poikkeava tapa.Vanha tapetti oli kuitenkin sen verran huonosti kiinni,että se alkoi paikoitellen kupruilla tapettiliiman alla, mikä luonnollisesti vaikutti myös uuteen tapettiin.Mestarina toiminunt isäni tosin vakuutti,että lopulta pinta asettuu oikein paikoilleen...ja niin kävikin.Huh huh...remontointi tuntuu olevan aina yhtä jännittävää.

En malttanut puunata huonetta kuvia varten,joten pientä epäjärjestystä vielä esiintyy.Muutos lienee näkyvissä ilman loppustailaustakin.

JÄLKEEN KUVAT


Neulontanurkkauksesta oli lopulta varsin viihtyisä, sillä saimme haetun mummola tunnelman.Keinutuolin alle pitäisi vielä löytää lämmin karvamatto,jotta tuolin voisi ottaa käyttöön.Räsymatto tosin välittäisi enemmän fiilistä,mutta matto tuokoon kaivattua säröä.


 Yllä olevasta kuvasta tulee varmasti parhaisten esille seinäpintojen muutos.Vasemmalla vanha ja oikealla uusi "Isoäidin aikaa" -niminen tapetti.

Kirjahyllyn aiempi tiilitapetti korvattiin seinätapetilla.Hyllyn taustaa laitettaessa uskaltauduin jo kokeilemaan itsekin tapetointia,ja ehkäpä ensi kerralla kokeilen jo seinäänkin, sillä eihän se ollutkaan ydinfysiikkaa...
Verhoiksi olen suunnitellut paksuja valkoisia verhoa,joita olen hieman jo etsistkellytkin.Samoin olen tutkaillut mitä mahdollisuuksia tuolin päällystämisessä olisi , sillä se on liian hallitseva tuollaisenaan.Houkuttelisi kokeilla itse,vaikka se olisikin valta haaste

Ajan kanssa on tarkoitus vaihtaa työpöytä puiseen kuten myös kirjahyllykin.Ne tosin saavat odottaa aikansa,sillä tarkoitus on löytää itse tuunattavat huonekalut eikä se aina käy kädenkäänteessä.Mikäli jollakin on tiedossa puinen, kohtuullisen massiivisen kokoinen työpöytä, niin vinkkiä saa lähettää.Kunnolla ei niin väliä.

Nyt on siis yksi remontti taas takana ja seuraavaa jo odotellaan....Se lienee jo ennen joulu tapahtuva keittiön välitilan maalaus, josta lisää tuonnempana...Tarina jatkukoon!







2 kommenttia:

  1. Kyllä on työhuone pessyt todella edukseen silmiään sitten viimenäkemän.T.Kirsi

    VastaaPoista
  2. Kiitos,itsekin ollaan oltu tyytyväisiä :-)

    VastaaPoista